Özgür Yazılım Derneği, özgür yazılım hareketini ve insanların modern dünyadaki özgürlüklerini savunanların oluşturduğu bir topluluktur. “Kullan, Araştır, Paylaş, Geliştir!” sloganı ile insanların özgürlüğünü, yazılımların özgürlüğünden başlamak üzere, donanımların, İnternet’in ve hizmetlerin özgürlüğü ile bağlantılı olarak savunur.
Biz bu broşürde derneğin çalışma alanlarının birbirlerini nasıl bütünlediğini ve özgür toplum gayesine ulaşmak için bir arada var olmalarının zorunluluğunu göstermeyi hedefledik. İlk bakışta ilişkisiz görünen feminizm, ekoloji ve yazılım özgürlüğünün aslında birbirleriyle kol kola ilerlemeye mecbur hareketler olduğunu düşünüyor ve herkesi özgürlük mücadelemizi desteklemeye çağırıyoruz.
@oydorgtr Twitter ve @oyd@oyd.social Mastodon'dan bizi takip edebilirsiniz.
Derneğimiz çalışmalara katılmak isteyen herkese açıktır!
Özgür Yazılım Derneği, yalnızca bireylerin bağışlarıyla ayakta kalmaktadır.
Özgür yazılım felsefesi bu şekilde özetleyebileceğimiz 4 temel ilkeye dayanmaktadır. Bunlardan birinin bile eksik olması yazılımı/donanımı/belgeyi özgür olmaktan çıkarıp mülk haline getirir.
Özgür yazılım gibi özgür donanımlar da kullanıcı özgürlüğünü garanti altına almanın ön koşuludur. Yalnızca özel aletlerle açılabilen ve iç tasarımları paylaşılmadığı için açıp tamir edemediğimiz kapalı kutu sistemler tamir hakkımızı gasp eder ve kullanıcıyı donanımı üreten şirketlere bağımlı hale getirir.
Devletler ve kamu kurumları, geliştirdikleri yazılım ve donanımların kullanıcı özgürlüğünü, vergileriyle bu yazılımın geliştirilmesini sağlayan vatandaşlara borçludurlar. Halkın parasıyla, taşeron şirketlerin özgürlük düşmanı yazılımları değil, halkın kodu geliştirilmelidir.
İfade özgürlüğü, insan haklarının temelini oluşturan özgürlüklerden biri. Ancak mevcut hükümet, hem fiziksel hem dijital yaşantımızda bu özgürlüğü elimizden almaya çalışıyor.
Bu broşür özgür yazılımlar ve içerikler kullanılarak hazırlanmıştır.
Projenin ekip toplantıları için Jitsi,
içeriğin yazım aşamasında eş zamanlı metin editörü HedgeDoc,
tasarım aşamasında vektör çizim programı Inkscape,
basılı sürümün oluşturulmasında Scribus,
CC BY-SA 4.0 lisansı altında FSF ve Flaticon'a ait tasarım öğeleri,
font olarak Signika ve Open Sans kullanılmıştır.